SPEED Challenge – dvanáctý, poslední závod sezóny 2014

08.12.2014 19:34

Na konci roku 2011 jsme v klubu řešili, zda si můžeme dovolit vstoupit mezi pořadatele celoročních seriálů závodů a zda takové pořadatelství zvládneme. Nyní na konci roku 2014 si můžeme odpovědět, že naše volba byla správná a ukončený třetí ročník seriálu SPEED Challenge dokazuje, že závody pořádané v Rychnově nad Kněžnou si oblíbila sice nepříliš početná, ale stálá skupina příznivců.

V sobotu 29.11.2014 jsme se sešli na dráze v Habrové, abychom odjeli poslední závod sezóny 2014.

Venku již nebylo příjemně, ale nemrzlo. Prostory dráhy byly nepříjemně chladné. Depo jsme vytápěli teplovzdušným hořákem, ale u dráhy byla zima.

Po ukončení prezentace bylo na startovní listině zapsáno 27 modelů ve třech kategoriích. Osm vozů FORMULÍ, tři junioři a osm seniorů HOBBY a osm aut v kategorii STOCK. Tvar dráhy zůstal od posledního závodu zachován, změnili jsme pouze směr jízdy. V devět hodin přivítal všechny přítomné Radek na rozpravě. Startující byli do kvalifikací rozdělení do sedmi skupin. Čtyři kola pětiminutových rozjížděk začala ihned po rozpravě.

Ve startovním poli FORMULÍ se po dlouhé době objevil klubový jezdec Marek Vácha a podle dosahovaných časů bylo vidět, že za tu dobu, co u nás nejezdil, nic nezapomněl. Po třech rozjížďkách se na start finále seřadili jezdci podle nejrychleji zajetého kola v pořadí: Aleš Raud, Radek Rusmich, Marek Vácha a Petr Culka.

V A finále se vyrovnaně bojovalo o prvenství mezi Radkem Rusmichem, Alešem Raudem, Markem Váchou a Petrem Culkou. Technické problémy s převody a diferenciálem přibrzdily Aleše Rauda. V B finále bojovali Jarda Malý, Petr Sibeke, Míra Matějus a Martin Minyuk. Mladý Péťa Sibeke poprvé s formulí ukazoval, že mu to do budoucna dobře půjde. Problémy s technikou postihly Martina Minyuka. Celkové pořadí ve formulích bylo stanoveno podle celkového počtu ujetých kol. Zvítězil Radek Rusmich, za ním bylo pořadí – Marek Vácha a Jarda Malý.

V kategorii HOBBY byly ustaveny tři kvalifikační skupiny. Junioři se tentokrát sešli pouze tři a nejrychlejší byl v kvalifikaci Ondra Kohoutek, před Petrem Sibeke a Vaškem Petrem. Dvě čtyřčlenné skupiny Hobby dospěláků bojovaly v rozjížďkách samostatně. Pro finále byly pak ustaveny pouze dvě skupiny. V B finále nastoupili Ondra Kohoutek, Pavel Šponar, Petr Sibeke, Vašek Petr, Pavel Tichý a Vašek Petr st.. Do A finále se jezdci seřadili v pořadí – Marek Mlynář, Petr Culka, Milan Wolf, Míra Matějus st. Franta Mlynář a Zdenda Janeček.

Vyrovnané výkony Hobby aut umožňovaly dramatické souboje o každé místo. Zvlášť v A finále se bojovalo na ostří nože. Celkovým vítězem se stal Milan Wolf, za ním Petr Culka a Marek Mlynář.

Kategorii STOCK naplnilo 8 jezdců ve dvou skupinách. Také zde jsme přivítali klubového jezdce Jirku Cirana ml., který po dlouhé době našel cestu na domovskou dráhu. Tomáš Janeček si během závodů zase hrál na opraváře, neboť neustále odstraňoval technické závady na modelu. Zde jezdily jak v kvalifikaci, tak ve finále dvě čtyřčlenné skupiny. V B finále se na start postavili jezdci v pořadí – Aleš Raud, Zdeněk Janeček, Tomáš Janeček a Jirka Ciran. V A finále v pořadí – Milan Wolf, Martin Šponar, Mr. Many a Ondra Kohoutek. Do cíle ve finálových jízdách závodníci dorazili v pořadí – Milan Wolf, Martin Šponar a Aleš Raud.

 

Po dojetí poslední jízdy proběhlo vyhlášení výsledků a ocenění vítězů. Skončil třetí ročník SPEED Challenge. Slavnostní vyhlášení vítězů celého ročníku se uskuteční v sobotu 13.12.2014 od 15. hodin v prostorách dráhy v Habrové při již tradiční Night Show. Přijďte se podívat, podrobnosti najdete na našich stránkách https://www.modelklubrk.cz/ .

 

Tomáš Janeček, Míra Matějus st. , Modelklub RK

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode