Šestý závod SPEED Challenge 2013 – asfalt Solnice, koberec Habrová 01.06.2013 (Míra Matějus)

04.06.2013 11:10

Šestý závod a tím polovina seriálu SPEED Challenge 2013 je za námi. V polovině května navštívili naši dráhu v Solnici bezohlední vandalové na motorkách a zůstaly po nich poškozené mantinely, bláto a kamení na dráze - no pěkný svinčík. Při odstraňování škod se tak spojilo nutné s užitečným a vznikl nový tvar dráhy, zároveň i s novým betonovým hrazením, které je však konstruováno tak, že při nárazu do něj vůz přeskočí a nedojde k poškození. Alfou a omegou závodu bylo opět počasí. Během týdne časté přeháňky, předpověď na sobotu - nic moc. V pátek při konečné úpravě dráhy však nebe bez mráčku, v sobotu ráno sluníčko! Okolo deváté už nesvítilo a později bylo už jen hůř a hůř. V poledne, po třech kolech rozjížděk jsme se v dešti odstěhovali pod střechu na koberec do Habrové a finálové jízdy jsme odjeli na koberci. Přeci jen je to výhoda, když se při dešti nemusí závod ukončit a dá se pokračovat v suchu pod střechou.

Startovní listina byla poměrně slušně obsazená a navíc ještě ráno přijeli i nepřihlášení jezdci. Závodilo se tak ve všech vypsaných kategoriích. Třídu Formulí tvořilo šest jezdců, v Hobby junior se sešlo již obvyklých pět závodnic a závodníků, v Hobby senior závodilo sedm jezdců, v Open čtyři a ve Stock osm jezdců. Kromě známých, stálých jezdců tentokrát přijeli Míra Červ s Martinem Sládkem z Baby Rebels, Filip Jinoch a Vojta Komárek z RC Team Chrudim, Pepa Vích Shortcourse CZ, Karel Štěpánek a do Hobbíků poprvé Pavel Šponar.

Závodit v rozjížďkách se začalo o půl desáté. S postupujícím časem bylo jasné, že bude pršet a tak následovala jedna jízda za druhou. O půl dvanácté začalo drobně pršet a zároveň se podařila odjet tři kola kvalifikací. Jízdám na asfaltu byl konec. Při debatě jezdců bylo rozhodnuto přestěhovat závod do Habrové a pokračovat na koberci. Někteří jezdci však už sbalili definitivně, do Habrové se jim nechtělo a odjeli domů.

Přestěhování bylo časově náročnější a tak se s třemi koly finálových jízd začalo skoro ve dvě hodiny. Na startu Formulí se seřadili jezdci v pořadí Radek Rusmich, Martin Marek, Míra Matějus st., Jarda Malý a Jirka Ročňák. Standa Bartošek už v závodu nepokračoval. Výkonnost jezdců byla v závodě jednoznačně stanovená. Třikrát vyhrál Radek Rusmich, třikrát druhý skončil Martin Marek, třikrát třetí Jarda Malý. Čtvrtý se umístil Jirka Ročňák a pátý Míra Matějus st., který to poprvé vyzkoušel s formulí a docela se mu to zalíbilo.

Hobbíci byli jako obvykle rozděleni na juniory a seniory. Po třech rozjížďkách byl mezi mládeží nejrychlejší Honza Mach před Ondrou Kohoutkem, Luckou Rusmichovou, Žanetou Malou a Míšou Wolfem. Po třech finálových jízdách zůstalo toto pořadí zachováno, došlo pouze k postupu Míši Wolfa na čtvrtou pozici před Žanetu. Mezi seniory byl po rozjížďkách nejlepší Martin Minyuk, následovali Pepa Vích, Čestmír Doubrava, Martin Šponar, Míra Matějus st., Milan Maksymov a Pavel Šponar. Ve vyrovnaných finálových jízdách docházelo občas k bezohledné jízdě. Martin s Pepou obhájili prvá dvě místa, Martin Šponar se probojoval před Česťu Doubravu a Milan Maksymov před Míru Matějuse. Pavel Šponar si poprvé vyzkoušel, jak to vypadá při ostrých soubojích na trati.

Třída Open byla ráno obsazena čtyřmi jezdci. Závodníci z RC Teamu Chrudim však nemohli konkurovat Mírovi Červovi s Martinem Sládkem a tak na dráze v kvalifikaci soupeřili dvě výkonnostně odlišné dvojice. S příchodem deště Míra s Martinem sbalili depa a odjeli domů. Odpoledne ve finále tak soupeřili pouze Filip Jinoch, který po dvou vítězstvích celkově vyhrál, s Vojtou Komárkem.

Startovní pole ve třídě Stock bylo obsazeno osmi jezdci. V rozjížďkách si nejlépe vedl Aleš Raud, před Pepou Víchem, Milanem Wolfem, Tomášem Janečkem, Karlem Štěpánkem, Zdeňkem Janečkem a mladíky Dominikem a Honzou Machovými. Tři kola finálových jízd však jednoznačně ovládl Milan Wolf. Druhý celkově skončil Aleš Raud následovaný Tomášem a Zdeňkem Janečkovými, Pepou Víchem a bratry Machovými. Karel Štěpánek už do finále nenastoupil.

Po šestnácté hodině bylo dobojováno. Byly spočteny výsledky a proběhlo vyhlášení vítězů s předáním diplomů a plaket. Počasí se během dne pokazilo, ale závod se po organizačních změnách podařilo odjet celý. Šestý závod SPEED Challenge 2013 byl dobře jezdecky obsazen a vydařil se, nový tvar dráhy byl jezdci pochválen. Zveme Vás na sedmý závod, který se uskuteční 29. června 2013 na dráze v Solnici.

 

Sledujte naše aktuální stránky www.modelklubrk.cz., kde se dozvíte vše potřebné.

Na fotky ze závodu se můžete podívat TADY.

 

Míra Matějus st.

 

 

 

SPEED Challenge

     

__________________________

 Registrace do závodu je otevřená do pátku před závodem

__________________________ ______________________________

 

Termíny závodů 2024 (1. pololetí) kvůli stavebním pracím v areálu ŠKODA Auto nemůžeme na asfaltovou dráhu

1) 27.01.2024 (Habrová) 

REGISTRACE  LIST 

2) 02.03.2024 (Habrová)

REGISTRACE  LIST

3) 13.04.2024 (Habrová)

REGISTRACE  LIST

4) 25.05.2024 (Habrová)

REGISTRACE   LIST

5) 22.06.2024 (Habrová)

REGISTRACE   LIST
 


 

 

______________________________

Závod

SPEED challenge na MYRCM

Kalendář závodů

Propozice

Výsledky

Fotogalerie

__________________________


info k závodům:
Mirek Matějus 602 748 514

Kontakt

Modelklub RK z.s. Chaloupkova 704,
Kostelec nad Orlicí
517 41
+420.602748514 miroslav.matejus@seznam.cz