První SPEED Challenge 2016 – 30.01.2016 – koberec Habrová

19.02.2016 19:41

V sobotu 30. ledna jsme se sešli na kobercové dráze v Habrové, abychom zahájili již pátý ročník seriálu SPEED Challenge. V propozicích na rok 2016 došlo jen k malému množství změn. Nejvýznamnější tak je předpis gumových pneumatik jakékoliv značky pro formule.

Do devíti hodin probíhaly volné tréninky. Zajezdit si přijely jako obvykle známé tváře, rádi jsme uvítali po delší době Aleše Rauda a Fandu a Marka Mlynářovy. Ti s sebou přivezli Petra Dvořáka známého závodníka z kategorií Mini-Z. I s větším autem to Petrovi velice dobře šlo.

Po rozpravě bylo ustaveno pět závodních skupin. Šest FORMULÍ, jako obvykle startovalo první. Za nimi následovaly dvě skupiny HOBBY, celkem deset aut. STOCKů se sešlo celkem šest a jako poslední startovali čtyři TRUCKY. Čtyři kola pětiminutových rozjížděk plynula v poklidném tempu. Tím, že všechny FORMULE jely na gumových pneumatikách, nebyly rozdíly ve výkonnosti velké. První závod s formulovým vozem jel Martin Šponar, avšak počínal si jako ostřílený jezdec. V HOBBY tentokrát závodili i Milan Wolf a Jakub Blecha a tak ostatní hobbykáři se seřadili až za nimi. I v kategorii STOCK byli Milan Wolf a Jakub Blecha v čele startovního pole, ale dostal se mezi ně Péťa Sibeke a ukazoval, že mu to se silnějším autem velice dobře jezdí. Po odjetí kvalifikací bylo v kategoriích ustaveno pořadí do finálových jízd.

Ve FORMULÍCH při svém prvním startu jednoznačně panoval Martin Šponar. Před druhým Radkem Rusmichem si během čtyř sedmiminutových jízd vyjel náskok 12 kol. Radek do poslední jízdy bojoval s Alešem Raudem a Jardou Malým, v cíli mezi nimi byl rozdíl pouhého jednoho kola. Na pátém a šestém místě skončili Jirka Ročńák a Míra Matějus s větším odstupem díky technickým problémům.

V celkovém hodnocení HOBBY se na prvních třech místech umístili Milan Wolf, Jakub Blecha a při svém prvním startu v Habrové třetí Petr Dvořák. Za nimi následovali Fanda Mlynář, Míra Matějus, Šimon Horák, Pavel Šponar, Pavel Tichý a Vaškové Petrové mladší a starší.

Ve všech třech finálových jízdách kategorie STOCK se tvrdě závodilo a celkové pořadí určila až poslední jízda. Opět zvítězil Milan Wolf, ale Péťa Sibeke a Jakub Blecha mu nedali nic zadarmo, odstupy byly minimální. Čtvrté místo tentokrát získal Marek Mlynář před Milanem Maksymovem a Zdeňkem Janečkem.

Čtyři TRUCKy předváděly zajímavé závody. Jsou to auta s jednou poháněnou nápravou na mechových kolech, výkonem srovnatelná s auty HOBBY. Snad se do příště startovní pole rozroste.

Po dojetí poslední jízdy proběhlo vyhlášení výsledků a ocenění vítězů. Závod se povedl a jezdci byli spokojeni.

Seriál SPEED Challenge 2016 pokračuje 20. února opět na dráze v Habrové. Dráha bude přestavěna do nového tvaru, zveme všechny závodníky a diváky. Aktuální zprávy sledujte na našich stránkách https://www.modelklubrk.cz/

 

Míra Matějus st.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode