Blansko - 19. ročník dvanáctihodinovky 14.7.2018

26.07.2018 10:01

Uběhl rok a závodní tým Modelkubu RK se již po páté v řadě zúčastnil dvanáctihodinového vytrvalostního závodu rádiem řízených modelů aut na dráze v Blansku. Startovní listina byla naplněna 10 týmy, jeden z týmů na poslední chvíli účast odřekl, takže na startu bylo 9 vozů.

Po loňské zkušenosti, kdy jsme přípravu nezvládli příliš dobře a při závodu to pak bylo znát, jsme se letos snažili nenechat nic náhodě. Postavili jsme úplně nové auto, využili zkušeností z minula a již v polovině června začali Horákovi s jízdními zkouškami v Čelákovicích a poté v Náchodě.

Jezdci Šimon Horák, Martin Šponar a Aleš Raud zůstali z loňského týmu, jako čtvrtý jezdec posílil náš tým Jakub Plechač, špičkový pilot s bohatými zkušenostmi a znalostmi.

Týmy usilující o dobré umístění přijíždějí do Blanska již ve čtvrtek, aby bylo dost času na testování. Také náš tým v zastoupení Horákových postavil depo ve čtvrtek odpoledne. Celý pátek byl ve znamení ladění a zkoušení. Měnily se převody, elektronika i motory, výsledkem celodenní práce bylo konkurence schopné auto s dobrými jízdními vlastnostmi.

V sobotu ráno probíhaly poslední úpravy, nakonec byl ještě vyměněn motor a příprava vozu pokračovala až do posledních minut před startem.

Počasí bylo příjemné, teplo, předpověď byla dobrá, déšť nehrozil. Úderem 10 hodiny byl závod odstartován. Dále už to bylo v rukou pilotů a ve výdrži techniky. Závod zahajoval Šimon. Začátek se nám opravdu povedl. Po dvou hodinách jsme jezdili na třetím místě !!! Během dalších hodin jsme museli opravovat několik závad a to znamenalo propad v pořadí. Jezdci se střídali v intervalu 25 minut, což je výdrž jedné baterie. Díky vyrovnaným časům všech našich jezdců se vždy po opravách podařilo postoupit startovním polem k lepšímu umístění. Nakonec jsme zůstali jen 23 kol za čtvrtým místem a 41 kol od bronzového umístění. O mimořádné vyrovnanosti letošního startovního pole svědčí to, že mezi 3. a 7. umístěním je rozdíl jen 104 kol. Celkem jsme najeli 2745 kol, což je o 200 kol víc než náš dosud nejlepší výsledek z roku 2016.

Celkovým vítězem závodu se stal již po páté v řadě tým Petra Grofa - EXTREME A. Celkovým nájezdem 3025 kol pokořili magickou hranici 3000 kol najetých za 12 hodin závodu. V 22 hodin večer bylo dojeto, okamžitě proběhlo vyhlášení vítězů, sbalení depa a odjezd domů.

Po celou dobu závodu v našem týmu panovala dobrá nálada. Jezdci podávali vyrovnané výkony a bojovali o co nejlepší výsledek. Bohatě jsme využili zkušenosti a zručnost Jakuba Plechače, Petr Horák byl strůjce taktiky a šéf depa při výměně baterií, významnou pomoc jsme i letos měli od paní Horákové. Na nejvzdálenější straně dráhy sledovala jízdu našeho vozu a byla připravena pomoci, kdyby bylo potřeba. I při letošním závodu jsme získali cenné zkušenosti a poznatky, které můžeme využít při případné přípravě na příští závod.

Díky pořadatelům za přípravu 19. ročníku „závodu závodů“. Děkuji všem zúčastněným za podaný výkon, kamarádskou atmosféru a reprezentaci našeho Modelklubu RK.

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

Mirek Matějus , Modelklub RK

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode